Imorgon kvalar Bagarlandslaget..

Imorgon kliver det svenska Bagarlandslaget in i kvalet för Bagar VM i Paris 2016. Tävlingen äger rum i februari, men redan i morgon ska svenskarna kvala in. Totalt ska 12 stycken länder ta sig till finalen.

Förra året så vann Håkan Johansson i kategorin "sött bröd" för individuella bagare och är världens bästa bagare 2014. I år är han med och coachar bagarlandslaget. Det är nämligen så att har man vunnit ett år, så får man inte vara med och tävla igen. Men man får vara med och coacha som sagt och det är det han gör.

I Bagar-VM är det tre grenar, sött bröd, matbröd och skådebröd. Lagen har totalt 8 timmar på sig att baka allt.

Moa Brink tar sig an uppgiften att baka Skådebrödet som i år har temat "historiskt person". Bagarlandslaget har valt Gustav III död vid den välkända maskeradbalen 1792. Hela kreationen är helt fantastiskt. Allt ska vara ätbart, vilket gör det kritiska momentet att få ihop den. Dem har strikta instruktioner tex hur mycket som får vara jäsdeg, hur högt det ska vara, hur länge kreationen måste stå uppe (den får alltså inte falla isär, då blir det minuspoäng).

Adam Söderström bakar sveriges matbröd. Dem har på varje gren instruktioner om hur allt ska väga, hur stort det ska vara. Dem lägger alla bröd bredvid varandra och om det är något som skiljer sig så blir det avdrag. Precision är alltså väldigt viktigt. Ni förstår hur mycket dem har övat inför alla olika senarion. Alla förutsättningar ändras beroende på temperatur i lokalen, olika ugnar och såklart stress etc. Jag är grymt inponerad om hur gott och hur dem får till alla precision på allt. På bordet fanns bland annat kartoffelbröd, sirapslimpa, baguette, småfrallor etc..

Sist men inte minst så har vi Susanna Söderman på sött bröd. Dessa super fina bakelser som smakar som guld i mun. En stor favorit för min egen del var hennes underbara pirog. Herrejösses. Så fort jag tänker på det, så vill jag ha mer. Med smak av bland annat älg och scharlottenlök. Hennes kreationer med äpple är så fasanfullt goda. Jag och mannen satt här och smaska hela kvällen. Fantastiskt att vara glutenintolerant men ändå ha sån koll på deg och smak (då man inte kan smaka på dem själv menar jag).
 
Har höga förhoppningar på detta landslag. Det var gjort till perfektion enligt min mening och jag vart så galet impad. Det smakade så gott på plats och även hemma i soffan. Håller tummar och tår att det går super i kvalet i morgon!!
0 kommentarer publicerat i Event
Taggar: adam söderström, bagarlandslaget, glutenontolerant, gustav den 3e död vid maskedadbalen 1792, håkan johansson, kval vm 2016 paris, matbröd, moa brink, skådebröd, susanna söderman, sveriges bagare och konditorer, sveriges bagarlandslag, sött bröd, taverna brillo, vm kval