Det som har tagit mig hårdast

Det som har tagit mig hårdast är att jag idag egentligen skulle ha legat sövd inne på södersjukhuset. Den har varit planerad sedan länge, men pga att Freja fick kräksjukan så ville jag inte chansa. Jag ringde och prata med SÖS och dom verkade inte det minsta rädd för kräksjukan. Däremot så ville dom inte att jag skulle gå på laxerande då det fanns kräksjuka i huset. Den var ny. Men hon var otroligt omtänksam och vänlig. Verkligen såg efter mina behov.
 
Jag ska nämligen ha en koloskopi. Därefter skulle en bedömning ske, hurvida min medicinering ska fortgå. Om dom har kommit på en plan om hur jag ska ta mig vidare. Jag är helt ärligt väldigt trött på att få dropp på södersjukhuset var 8e vecka. Mestadels för att jag blir så känslig för allt. Men den håller min mage under kontroll. Jag ska inte säga annat. För det är jag tacksam. Men jag är trött på att vara sjuk, hängig. Åka på virus och bakterier. Ha små små sår som aldrig läks eller blir otroligt inflammerade. Man kommer verkligen till en punkt då man är less. Det finns ännu mersom ligger till bakgrund för att jag känner som jag gör. Men det är en annan historia.
Nu fick jag iaf inte min undersökning som jag har väntat månader på. Hon "klämde" in mig nån gång i april. Så nu har jag ännu mera inplanerade "måsten" under den månaden. Aja, bara det blir av! Det är det viktigaste..

Kräksjukan har varit här..

Här hemma har vi haft kräksjukan. Vart bara Freja som drabbades (igen), men man blir ju allt bra nojjig. Jag tror att jag har städat sedan i söndags. Spyan kom ju så snabbt, så hon hann inte till hinken. ja hann bara till dörren och ser hur hon spyr och jag springer å får tag i hinken. Stackarn alltså. Hon är så duktig måste jag ändå säga. Hon vet vad det är och att det blir bättre.
 
Så efter kräkningen så var det bra, precis som sist. Mannen duscha och skrubba henne ren och sen kom han och hjälpte mig. Hon mådde bra och skratta efteråt. Känns så skönt. Theo sov fortfarande, hur han nu kunde göra det. haha. Lampan var ju tänd och vi sprang där fram och tillbaka. Freja hade träffat täcket, madrassen och sen hade det gått igenom ribbbotten och ner i leksakslådan. Va fan liksom. Inte hennes fel. Men jag kan väl säga som så att vi har tvättat madrasser, täcken, påslakan, handdukar, leksaker och gosedjur. Ja hela den där leksakslådan skrubbades. En hel del kastades. Sen i måndags så Fortsatte jag och körde hela deras rum. Tvätta sängen, under sängen, i varje låda och varje hörn. Ja det är rent där inne nu iaf. Mattorna får vi kasta. Dom är så stora och kan inte tvättas. Det droppa ju från henne på vägen mot duschen. Men dom ska kastas..
 
Så vi får se om vi kan ta oss till grovsoporna idag och kasta en del. Skulle vara skönt att få det gjort.

Efter skoj kommer värk..

Efter gårdagens härliga dag, så känns denna inte ett dugg härlig. Jag kände redan efter lunchen i går att jag var trött, men så fortsatte ju härligheterna. Vi åkte till Leos Lekland med barnen. Så vart det nästan tre timmar där. Kan säga att hela familjen sov vid 21,30. Barnen slockna först, direkt då huvudet nudda kudden. Sen somna mannen vd 21 och jag somnade strax innan 21,30. Galet trötta.

Idag har jag även fått lägga mig och sova extra i några timmar, då kroppen värkte så förbannat. Jag bar ju faktiskt på en kamera igår. Den är för tung för att undgå värk. Men ja det var kul igår. Dagen har i alla fall gått i slow motion. Värken har inte gått över, inte heller tröttheten. Så jag tror att det blir till att lägga sig tidigt ikväll igen..

Avvakta och se..

Måndag och veckan börjar väl sådär. Jag gjorde lite för mycket under helgen, eller ja igår och det resulterade såklart i att jag mår sämre idag. Är tröttare idag och mer sliten. Men ja, det är månad och ny vecka. Så nu ska det krånglas med Försäkringskassan här. Dom underlättar ju aldrig för någon kan man väl säga. Papper är inne, men beslut från Fk dröjer. Det är ju inte så att man mår bättre när man måste oroa sig om det med. Räcker ju som det är innan. Jag vet att jag inte är ensam, men det tröstar tyvärr inte. Och stressen blir inte mindre den heller. Bara att avvakta och se.. 

Öka kunskapen om kroniska sjukdomar!

 Fotolänk: battrehalsa.nu
 

På facebook cirkulerade det en länk till en artikel. Artikeln är skriven av en läkare som heter Amy Stenehjem och som själv har en kronisk sjukdom. Jag tyckte att den här artikeln var så träffande och så viktig att förmedla vidare. Så jag har kopierat den rakt av, för att sprida detta. Det finns så oerhörd mycket kunskap och jag vet med mig att det är många som saknar detta.


Här kommer 11 saker hon vill att du ska veta om livet som Kroniskt sjuk:

1. Ingen vill vara sjuk

Under alla läkare-patient-möten Stenehjem har haft med kroniskt sjuka har hon aldrig mött en patient som vill vara sjuk. Tvärtom har samtliga patienter, som oftast har levt väldigt aktiva liv före sjukdomen, desperat velat hitta en behandlingsform som kan göra dem friska igen.

2. Många läkare har varken kunskap eller förståelse för kroniska sjukdomar…

… och därför söker många patienter med just kroniska sjukdomar efter läkare som kan bemöta dem på ett inkännande sätt och som visar att de verkligen bryr sig om sina patienter. På grund av bristande kunskap och förståelse kan läkare ibland hävda att anledningen till att en patient är sjuk sitter i huvudet. Tack och lov börjar synen på kroniska sjukdomar förändras till det bättre inom sjukvården.

3. Att vara sjukskriven är inte samma sak som att ha semester

På en skala från 1 till 10, hur roligt är det att ligga platt fall? Inget vidare. Många som har en kronisk sjukdom kämpar dagligen med de mest enkla sysslor såsom att städa, laga mat och handla, sysslor som kan späda på symptomen ytterligare och göra den sjuka sängliggande. Lägg därtill kampen mot Försäkringskassan, läkarmötena, arbetsterapin och sjukgymnastiken. Att ha en kronisk sjukdom är mer krävande än ett heltidsjobb och ingen semester.

4. En kronisk sjukdom kan orsaka många känslor

När man drabbas av en kronisk sjukdom kan det bli så att man varje dag brottas med en känsla av förlust av liksom en längtan efter det liv man hade. Man sörjer helt enkelt sin hälsa och vardag, och vägen till acceptans kan vara lång. Dessutom kan man bli frustrerad, arg, stressad och ledsen av den ekonomiska kris som kroniska sjukdomar kan medföra, de känslor familjemedlemmarna har gentemot sjukdomen, isolationen, insikten att man inte klarar av de mest enkla sysslor och så vidare.

5. Symptombilden är ofta komplex

Det finns många olika kroniska sjukdomar och var och en av sjukdomarna har sina egna symptom – listorna över symptom är ofta långa, långa. Många kroniskt sjuka kan dock uppleva symptom såsom utmattning – sjukdomsrelaterad trötthet, även kallad fatigue – smärtor, huvudvärk, hjärndimma, illamående och yrsel. Eftersom symptomen kan variera från dag till dag, från timme till timme, kan det vara svårt att planera aktiviteter långt i förväg. Man vet aldrig hur man kommer att må…

6. Den sjukdomsrelaterade tröttheten är något helt annat än att känna sig lite trött

Sjukdomsrelaterad trötthet kallas med ett finare ord för fatigue och är vanligt förekommande hos till exempel patienter med långvarig smärta. Det rör sig om en utmattning som är stor att man kan känna sig helt överkörd och orklös även efter en natts sömn och som kan leda till att man inte ens orkar lyfta sin arm för att borsta tänderna eller tvätta håret.

7. Hjärndimman kan vara extremt frustrerande

Hjärndimma är en kognitiv dysfunktion som drabbar många med kroniska sjukdomar. Dysfunktionen brukar upplevas som extremt frustrerande eftersom den leder till att man får problem med korttidsminnet – var lade jag nycklarna nu igen (?) – blandar samman ord och får koncentrationssvårigheter.

8. Kroniskt sjuka kan få ett nedsatt immunförsvar…

… alltså kan man löpa större risk att få infektioner. När man har en kronisk sjukdom är kroppen redan utsatt och i stället för att bekämpa infektioner såsom förkylningar kan immunförsvaret bekämpa kroppens egna organ, leder, nerver och muskler. Många är inte medvetna om att en vanlig förkylning kan innebära en stor fara för kroniskt sjuka, framför allt för de med autoimmuna sjukdomar.

9. Mat kan förstärka symptomen

Mycket av den mat vi äter i vår vardag kan göra den kroniskt sjuka ännu sjukare. Om man har en kronisk sjukdom kan man behöva minimera intaget av gluten, mejeriprodukter, socker, soja, jäst, alkohol och processad mat för att undvika en symptomförstärkning.

10. Känsligheten för lukter kan öka drastiskt

Många olika kroniska sjukdomstillstånd kan öka känsligheten för lukter, varför dofter från exempelvis parfymer, cigaretter och städmedel kan ge trigga trötthet, huvudvärk, hjärndimma och illamående hos den sjuka.

11. Att vara kroniskt sjuk är tidskrävande

Som skrivet tidigare: att ha en kronisk sjukdom är mer krävande än att ha ett heltidsjobb. För att ens ha en chans att må okej måste de dagliga rutinerna kretsa kring att göra si och göra så, att undvika ditten och datten. Sjukdomen måste med andra ord bli ett slags livsstil så att man kan minimera riskerna för jobbiga perioder med skov. Det hade såklart varit mycket roligare att kunna slippa tänka på vilka konsekvenser en ute- eller pizzakväll kan få för morgondagen…

Öka kunskapen om kroniska sjukdomar!


Emerald Apple, Årets Lakritsdrink..

Foto: Jennie Pihl
 
I onsdags så gick pressvisningen för årets lakritsfestival av stapeln. På plats presenterades det bland annat årets lakritsdrink. Även i år är den skapad av Jennie Pihl. Årets drink smakar av äpple, lite fläder och sen viol och lakrits. Den heter Emerald Apple och kommer att serveras på Lakritsfestivalen 1 och 2 April på Annexet vid Ericsson Globe (samma ställe som förra året).
 

Emerald Apple --> Recept av Jennie Pihl
2cl Apple sourz
1cl St. Germain
1cl Mads Vodka
1cl Smirnoff Green Apple eller t ex Mads Vodka med några droppar färskpressad juice från grönt äpple
1cl sockerlag
1cl citronjuice
En droppe Lakritssyrup
Monin violette
Sodavatten

Häll spriten i en shaker tillsammans med is, lakrits, socker och citron, rör om.
Fyll ett kylt cocktailglas, toppa med sodavatten och avsluta med att skikta violen i botten på glaset. Garnera gärna med ett äpplehjärta eller varför inte valfri favoritlakrits.


Cancer besked..

Gårdagen spenderades med mamma och först ut hade vi besök på södersjukhuset. Hon kör besök ungefär varje halvår. Jag brukar se till att vara med. Men det gick bra, cancer håller sig i schack. Så tummen upp för det. Sen tog vi en promenad i vårvädret och körde en fika på det. Helt slut var jag då jag kom hem, sov som en stock i natt iaf..

Vad har dagen att erbjuda..

Har varit några dagar med ren utmattning här hemma. Orken tryter och kroppen värker. Igår låg jag nog i soffan hela dagen med kuddar under benen. Det är ju inte direkt någon höjdare. Men god mat fick jag iaf till lunch och receptet hade jag tänkt att lägga ut senare. Bloggen blir ju ganska så lidande då jag hamnat i nån energi svacka.
Idag ska jag iaf ta mig ut. Jag ska med mamma till onkologen. Så vi får väl helt enkelt se vad dagen har att erbjuda..

Fröbakade Små & Fina Filéer med vårprimörer..

 Jätte mumsig och fräsch vårinspirerad rätt. Gjord på Kronfågelns nyhet Små och fina fileer. Lättlagat är det med och super gott! Visst ser det härligt ut? Passar både som vardagsmat och även till fest! 
 
Kronfågelns recept, 4 portioner
Tillagningstid: ca 20-30 minuter

Ca 600 g Små & Fina Filéer
3 msk pumpafrön, hackade rostade
3 msk solrosfrön, hackade rostade
1 msk fänkålsfrön, krossade
Salt och peppar
12 små färskpotatisar
4 knipplökar
4 gröna sparrisar
8 små knippmorötter
10 salladsärtor (jag hittade inga i butik så jag uteslöt detta)
50 g smör
2 msk gräslök, skuren
4 gulbetor

Chiliyoghurt
3 dl mezeyoghurt
2 msk sambal oelek
1 tsk dijonsenap
Salt
 

Tillagning:
Sätt ugnen på 180° C. Salta och peppra de Små & Fina Filéerna och lägg på en smord plåt. Blanda fröna och lägg ett täcke över varje innerfilé. Baka i ugn tills kycklingen har en innertemperatur på 70°C. Koka potatisen. Koka grönsakerna och kyl i isvatten. Värm grönsakerna i smör vid servering. Toppa med gräslök och servera med en enkel och riktigt god chiliyoghurt.


Radiokaka

 Min farmor nämnde radiokaka och det sa mig ingenting. Men jag googlade på det och kakans form minns jag. Den kan även kallas ischokladkaka. Jag gjorde inte riktigt som receptet heller, men det vart gott ändå och min farmor vart super nöjd. Jag använde tex ljus choklad eftersom varken jag eller min farmor kan äta mörk. Här är mitt recept.
 

Ischokladkaka - Radiokaka

  • 250 g kokosfett
  • 2 ägg
  • 3 dl florsocker
  • 200 g ljus choklad (orginalreceptet är mörk choklad)
  • 2 msk kakao
  • mariekex
 
  1. Låt kokosfettet sakta smälta på svag värme och  häll sedan i chokladen coh rör tills allt smält. Låg värme! Ställ det sen åt sidan. Vispa ägg och socker mycket posöst. Tillsätt kakaopulvret. Rör ner det ljumna kokosfettet och chokladen en fin stråle. Se till att det verkligen är ljummet, är det för varmt kommer nämligen smeten att skära sig.

  2. Klä en avlång bakform med smörgåspapper. Jag använde mig av en avlång sockerkaksform. Bred ut ett lager chokladsmet i botten och varva sedan med mariekex. Gör om det tills att smeten är slut. Obs! Det ska vara choklad i översta lagret. Kexen ska vara helt täckta.

  3. Låt formen stå i kylskåpet, så att smeten får stelna. Jag hade den ute på balkongen och det var ju toppen att man har ett extra kylskåp där =) Lät den stå ett dygn och sen tog jag med kakan till farmor och skar upp bitar på plats. Det som vart över ställde jag in i kylskåpet.


Fantomen på Operan..

Fotokälla: Aftonbladet
 
Igår kväll åkte mannen och jag till cirkus på Djurgården för att se Fantomen på Operan. Som jag har längtat! Har alltid velat se den. Så igår passade Jonas ungarna (sååå snällt) och vi körde en datenight helt enkelt. Ska ju erkänna att jag är ett fan av Jöbacks fantastiska röst och den var inte sämre igår! Hans motspelare Emmi Christensson är inte ett dugg sämre. Sen alla effekter, scenkläder och intryck, wow. En av favoritscenerna är när hon förs nerför en trappa och ner i en båt. Golvet fylls av rök, fantastiska ljus och sen kommer dom åkandes med båten. Magiskt och trollförande. Så sevärd! Skulle kunna gå på den ikväll igen =)
 
Vart så upptankad av positiv och härlig energi igår!

Blind och läcker..

Det här är jag idag. En helt slut person som inte mår speciellt bra. Det värker i kroppen på mig så innåt norden. På det så kunde jag inte se med ena ögat imorse då jag vakna. Kände mig som ett riktigt blindstyre. Tydligen hade jag fått EN ögonfrans i ögat som tog x antal timmar att få ut. Vart till ett rött irriterande öga som endast slutade att värka om jag blundade avslappnat (med bägge ögona) lr höll för ögat lite lätt.  Har fortfarande ont i ögat efter morgonen. Fast nu ser ja ju.. *yey* Lite härlig huvudvärk kom med den taskiga synen på morgonkvisten och den har envisats om att vara med hela dagen. Magen har varit igång med. Inte en susning om vad den ska ha hittat på nu. Men värkt har den gjort och magen ser ut som en höggravid mage. Läckert!

Så från att ha haft en helt ok dag igår, med värk. Så har det inte varit lika bra dag idag. Så kan man väl säga. Så bristen på ork lyser med sin frånvaro. Men laga middag ska jag ta och orka med nu i alla fall.

För kropp och själ..

Är ganska så nöjd med dagen än så länge. Även om jag är trött så har jag faktiskt tagit mig ut en stund. Hämtat god lunch med. Nu ska jag iväg och hämta barnen, så det blir väl en liten runda där med. Brukar ta sin lilla tid. Sen är jag själv med barnen ikväll. Så vi får väl se hur det går. Lär nog vara trött i morgon gissar jag på. Men det känns ändå bra att jag gjort lite nytta för kropp och själ. Välbehövligt!

Roadtrip..

 
Tapas med familjen igår på mall of scandinavia. Sen födelsedagsshopping, Freja ska på kalas i nästa vecka. Sen så vart det en liten inflyttningspresent till mannens mormor, "gammelmormor" som vi kallar henne. Vi ska förbi henne idag, då hon flyttat till nytt och vi tänkte kika hur hon har det. Sen blir det vidare till svärföräldrarna och middag.. Sen blir det mello i bilen (troligtvis).. Får ladda upp med mellomys där helt enkelt =) Synd att vädret inte är bättre, men det blir lugnt på vägen mot Heby och Runhällen..

Kökets box - februari..


Februari´s Kökets box är här med tema "Utflykt". Passar bra med tanke på sportlovet som har ägt rum denna vecka. Ger lite extra rum för utlykter och diverse aktiviteter med matsäck. Vi har ju varit lite överallt denna vecka, så jag har redan hunnit att använda mig av några produkter. Tex Belvita hade jag med som ett litet mellanmål. Perfekt då dom var på Andys, att ta en paus och käka något kex. Uppskattades av alla barnen som var med. Ja även dom vuxna. Smoothien drog dottern i sig i tisdags. Hon har tjatat om en smoothie och var inte nöjd då jag gav henne Alex & Phil. Men jag bad henne att smaka på den och sluuurp, den var jätte god mamma! Bra feedback där alltså. Sen så var jag så trött här någon dag och gjorde pizza. Passade på att smeta ut lite oregano pasta på kalkongen. God och enkel ingrediens för att piffa till en middag. Kul att testa nya produkter!
 
Är alltid lika spännande att se vad man får, för det enda man vet helt säkert är temat (månaden före). Tex nästa gång så är det Bak & Fika. Den ser jag ju fram emot som sjutton. Jag som älskar att baka. Dessutom så om ni kikar in klippet här nedanför, så har Roy Fares lagt i en gåva i ett av alla paket. Lyllo den som får det paketet!
 
Erbjudande:  Använd koden "box99" så får du första boxen för endast 99 kronor!
 
Tävling: Inne på kökets box på fb sidan kan man vinna deras Marsbox med tema Fika och & baka plus ett signerat ex av Roy Fares kokbok "Sweet spots of New York". DIREKTLÄNK.

Sportlovsvecka..

 
Sportlovsvecka och vi har bland annat varit på Andys i Bromma. Trodde att det skulle vara fullproppat, men så var det inte alls. Barnen lekte på så bra i några timmar. Dom kan ju antingen klättra sig trötta, hoppa studmatta eller låta sin fantasi flöda i dom olika  uppbyggda stationerna. Här på bilderna jobbar dom i mataffären. Sortera gjorde dom med. Barnen hade det super kul med kompisen..