Så jävla dåligt!

Jag vet inte ens vart jag ska börja? Det är helt sanslöst vad det sker missar inom vården idag. Det kan vara små missar, men som ändå är avgörande. Först och främst så ligger min mamma på en avdelning som mer liknar ett äldreboende. Hälften är dementa och det skriks och gapas lite hej vilt. Det kan va väldigt påfrestande då hon sover så lite som hon gör ändå. Dock så får jag ju vara med om en hel del action medans jag är där. I förrigår fick jag hjälpa en man in på avdelningen som försökte med ett rymningsförsök. Lyckades även fånga en annan patient som var på väg ur sängen, härligt målmedveten, men inte stabil i benen. Så jag fångade honom och fick ner honom i en rullstol. Dagen innan lyckades jag stoppa honom. Galet!

Det har bara börjat dåligt och fortsatt så. Hon fick först och främst en säng som inte var kopplad till en dosa. Dvs man måste höja och sänka den själv , vilket hon inte kunde. Så jag bad om en annan och upptäckte sen att hon faktiskt hade fått en trasig säng. Dock så hittade dem en i källaren och hon fick en ny ganska så snabbt. Det fanns bara en kontakt i väggen och den var till lampan, så skarvdosor har vi fått tagit med oss (dem hade inget sånt). Jag fick åka och köpa en värmedyna som hon kunde ligga på och få värme i ryggen, för att dem inte kunde ordna detta. Dem gav mamma en handske med varmvatten i. Försök att ha den på ryggen? Vetekudde fick jag inte ta med mig, för dem kunde inte värma dem i micron pga maten enl regler. Sen fick jag, att dem inte använde sådana för att det har skett brännskador. Jag kan köpa det, men jag köper inte att ett sjukhus inte kan ha en enda värmedyna som är godkänd. Dem ser ofta problem, men sällan lösningar.

I måndags redan, så kontaktade jag patientombudsmannen och i tisdags så ringde jag avdelnintgschefen. Jag lyckades prata med en super trevlig sköterska och informerade henne om diverse saker. Tyckte responsen var bra. Men tyvärr är den responsen bra, endast då hon är där. Så ska det ju inte vara. Det är ingen som verkar läsa journalerna. Många är otrevliga i tonen och är inte snälla. Hur kul skulle det vara för dig att ligga i sängen och ingen hjälper till?

Mamma kom in i förra veckan pga enorm smärta i ryggen som strålar. Det gör att hon inte kan röra sig. Tänk er en förjävlig ryggskott, fast värre. Hon kan knappt röra sig idag. Dem skulle börja med en massa utredningar, men hälften har uteblivit och kontroll på ryggen har inte gjorts. Dem ska utesluta alla andra saker innan. Men där ligger hon, kan inte röra sig. Får morfin stup i kvarten. Att man ens ska behöva leva med den där smärtan?

På det så har det skett ett antal missar. Med att dem tex satt medicinen för långt bort, så hon når det inte. Hela poängen med medicinen var så att hon skulle ta sig upp. Men utan dem så funkade det inte och hon nådde dem inte heller? Alla lämnar allt och går. Några få har kollat om hon tar medicinen. Igår missade hon en tablett då hon inte såg den. Hon går ju redan på morfin. Det är ju viktigt att se att hon får i sig det hon ska och att hon inte sätter dem i halsen eller tappar dem etc?

Hon hade ett lakan vid sängen som hon kunde dra sig upp med, det låg vid sidan om henne. Det hade någon tagit bort under natten. Hon har bett om kuddar för att ligga bättre. Dem lägger dem bara vid fotändan och går ut. När hon åkte iväg i tis så har stressade dem upp henne för att tex gå in i ett rum, för att sängen inte får plats. Men hon kan ju inte ta sig upp? Inte förrän hon brytit ihop, då har läkaren gått ut till henne.

Dem vill att hon ska ringa så fort hon känner att hon får det minsta ont. Så då ringer hon och några ifrågasätter varför hon behöver det, hur är det i skalan 1-10?, några går iväg och kommer inte tillbaka, det hände i natt igen. Hon hade även ringt på personal då hon hade mkt magsyra och bad om en tablett som hon hade i sin låda bredvid sängen. När sköterskan kommer så säger sköterskan, men det är ju bara och sätta sig upp och ta dem. Men hon kan ju inte röra sig alls. Då ska hon bara lämna koppen säger sköterskan och kommer inte tillbaka. Hon fick ringa på henne igen och då kom det någon annan. Mamma bad igår om ett räcke som dem sätter i sängen. Hon och hennes kuddar ramlar ur och då hade hon något att stödja sig på med.  Hon fick ett tillslut, men fick höra att det här var för patienter som ramlar ur och att om nån annan behövde den så rök den för henne. Men hon har ju behovet? Hon ramlar ju ur. Åker hon ner, så kan hon inte direkt flytta sig.

Igår skulle en av läkarna på plats ringa upp mig, det gjorde han inte. Så jag hoppas att han kontaktar mig idag. Dem säger en sak i förra veckan och så gör dem ingen uppföljning på det. Det är ju uppenbart att mamma har en smärta pga något och det har gått en vecka utan att dem har hittat problemet och dem trycker in morfin till förbannelse. Dem menar på att dem väntar in svar från ett annat prov, men jag förstår inte att man inte tar dem andra då med, just för att det tar ett tag innan svaren kommer. Och i måndags skulle dem utföra två stora andra prover, men dem har dem inte gjort alls. Vi väntar och hon får mer å mer värk och kan röra sig mindre och mindre. Och behandlas till och från förjävligt. Det här jag skrivit om är inte ens allt?!!!

Är det här vården vi har att se fram emot idag? Ja menar dem jobbar ju där för att vårda patienterna. Utan dem så har dem inget jobb. Har man ingen gåva för servicemind, så kanske man inte ska jobba inom detta yrke. Fast det värsta är väl att det är så skrämmande att många saknar det enkla som medmänsklighet.
#1 - - Qicki:

BYT SJUKHUS....

#2 - - Camilla Wihlborg:

Det är för jävligt rent ut sagt. Kan man byta sjukhus så gör det? Annars är det väl på med boxhandskarna och ryta och bråka... hota med anmälan osv... man måste vara frisk för att orka vara sjuk - det är skrämmande sant ibland. ..
hoppas på bättring och att mamma får den hjälp som behövs. Keam.

#3 - - Carro:

Fy fan va dåligt!

#4 - - Lillemor:

Går det inte att byta sjukhus??! det är ju helt förjävligt. Helt sjukt att det går till såhär! Har hört allt för ofta om sköterskor som trycker ner patienter o inte bryr sig alls inte lyssnar mm. BYT YRKE helvete. fan va arg jag blir. hoppas verligen din mamma får bättre vård snarast. kontakta aftonbladet! Önska riggan mår bättre snart. kram

#5 - - Pernilla:

Men fy så skrämmande så får det inte bara gå till, så dåligt.

Hoppas din mamma får rätt hjälp snart och kan börja må bättre igen.

Svar: Det är tungt just nu. Hoppas att allt ska ordna sig..
Nina

#6 - - Marie-Louise:

Usch det där låter inte bra. Min första tanke (eftersom jag själv arbetar inom vården och har arbetat på SÖS) är underbemanning och slutkörd personal. Det är ingen ursäkt till dåligt bemötande men det kan vara en förklaring. Tyvärr känner jag igen problemet från när min (styv)pappa låg på SÖS förra sommaren. Stressad personal som inte han svara på ringningar och som inte han hjälpa alla patienter ordentligt, vilket är skandal. Men jag tror inte att personalen saknar empati och medkänsla - jag tror de är underbemannade och slutkörda... Men jag hoppas innerligt att ni (du och din mamma) får den hjälp ni har rätt till nu. Kram vännen

Svar: Alla är inte så här, utan det är vissa. Jag har inte ens skrivit hälften alltså. Förjävliga kommentarer vissa har kommit med. Så vissa ska inte jobba inom vården och vissa ska det. Nu har det fyllts på under veckan här. Ska ta och prata med avdelningschefen igen..
Nina