Att välja en själv...

 Denna vecka drar Formex igång. Super roliga dagar på Stockholmsmässan. Men i år så har jag valt att hoppa över detta. Det tar emot lite, det måste jag ju själv säga. Men till slut så känner man bara att det inte är värt det längre. Då menar jag inte att gå dit och gå på en massa olika spännande pressvisningar och träffa folk. Det är inte det jag menar. Det jag menar är allt som kommer efteråt. Det är inte roligt. Man kämpar ihärdigt sig igenom denna dag, men det slutar alltid med att jag knappt tar mig hem. Flera ggr har jag fått ta taxi t.o.m. För att jag inte orkat att ta ett till steg. För när energin dör ut helt, så går det inte ens att gå på vilja. För på vilja går jag på när jag kommer dit.  

Jag har bara beslutat att det helt enkelt inte är värt all värk och trötthet som kommer med detta. Jag vill hellre orka att vara med mina barn, kanske ordna med en god middag.  Det för mig ger mer energi än det tar. Även om det gör mig trött det med.

Det är för mycket som har tagit min fokus och energi, så att jag har valt att lägga saker och ting åt sidan. Jag orkar inte leva upp till folks förväntan och krav. Orimliga krav. Ibland är det bara att inse att man måste lägga saker åt sidan, för att kunna ta hand om sig själv. Försöka att fokusera på att må bra själv och få så lite värk som möjligt. Vilket är omöjligt ibland. 

Under jul och nyår, så gick jag på dubbelt så mycket smärtstillande för att orka med. För att kunna fira det med barnen i så bra skick som möjligt. Det är inget som jag går och säger rakt upp och ner. Men det är något som jag gör, för att orka med saker och ting.  

Så nej, det blir till att tänka på mig själv denna vecka. Pyssla om mig själv. Formex eller inte. Ibland så måste man offra saker, även om dom är roliga. Speciellt för att må bra själv.. 


Fem års kalas..

I går så var vi på Fem års kalas. Hela familjen åkte till bästisen för att fira att vår mini blir fem år. Inte så liten längre! Mysigt kalas och så skönt att bara hänga 💗
 
Bästa tårtan med, gjord av Sugar_and_Creme. In å kika!

Falukorv, med stekt potatis, dijonsås och äppelsallad

Potatis:
Delikatesspotatis ca 900g

Vitlök 2 st
I tsk salt (efter smak)
I tsk peppar (efter smak)
Persilja (efter smak) 

Sås:
3dl grädde

2-4 tsk dijonsenap (efter smak)
0,5 kött buljongtärning
Nypa svartpeppar

Falukorv, veckans vara på Lidl, Stek i bitar

Sallad:
Medelhavsmix sallad, ca 100gram

1 st Gurka
1 st Röd paprika
2 st röda äpplen
1 msk solrosfrön
1 msk pumpafrön
1 st lime
I msk olivolja
2 tsk honung
2 tsk äppelcidervinäger
Nypa svartpeppar

  Potatisen - Skölj potatisen. Dela potatisen i klyftor. Ta fram en stekpanna, häll i smör och olivolja. Låt det hetta upp och ha sedan i potatisen och vitlöken som är hackad (alt krossad eller riven).  Sänk värmen så att potatisen inte bränns. Smaksätt med peppar och salt (obs tänk på att korven är salt i sig, så översalta inte potatisen - då kan hela rätten bli för salt).. När potatisen är klar, avsluta med en knippe upphackad persilja. Obs potatisen tar längst tid, så börja med den. Man kan såklart skicka in stekpannan i ugnen med och köra klart den där. Jag stekte dock. 

Såsen - Häll i vispgrädde och koka upp den. Sänk värmen och ha i buljong, peppar och dijonsenap. Koka under svag värme. Smaka av. Jag gjorde dubbel sats, då vi älskar sås! Dessutom hade jag i mycket dijonsenap, då vi älskar det i den här familjen. Så det är helt efter tyckte och smak. Så därför är det viktigt att du smakar av såsen, så att du får den som du vill ha den. 

Sallad - Hacka gurka och röd paprila, blanda med salladen. Häll i solrosfrön och pumpafrön i salladen. Hacka två stycken äpplen i tärnor, lägg i separat skål. Pressa sedan över en hel lime över äpplena, rör om och låt stå. Blanda honung och äppelcidervinäger och olivolja i en annan skål. Häll sedan i äpplena i salladen inkl limesaften. Sen häller du skålen med honungen och oljan i, i salladen med. Rör om. Avsluta med lite peppar.  

Falukorven - Stek i stekpanna i önskad form. 

KLART!


Tomt..

Idag gick dom till skolan. Känns ju så tomt här hemma. Dom har varit med mig dom senaste veckorna. Vi har lyckats med att klara av jul, nyår och födelsedag. Men den mesta tiden under jullovet gick till att ta hand om Theo, då han låg dålig. Så det vart inte riktigt som vi hade tänkt oss. Men det har ju varit skönt ändå. Innan jullovet så låg Freja däckad. Året har startat sådär, men får hoppas att det vänder snart. 

Lidls Mästare 2019

 
Ikväll sätter årets upplaga av Årets Mästerkock igång på tv4. Jag kommer själv att sitta bänkad, precis som varje år. Lidl står som huvudsponsor även i år och för andra året i rad, så kommer dom att ha sin egna tävling Lidls mästare. 

För att bli Lidls mästare så behöver du hålla koll på deras Instagram.. Varje vecka så släpper dom en ny tävlingsvara. Det är sen upp till dig att göra en maträtt av den varan. De övriga ingredienserna i maträtten måste finnas i Lidls sortiment, men är helt valfria. Sen lägger du upp en bild på instagram med receptet under bilden, glöm inte att hashtagga inlägget med #lidlsmästare. Kontot behöver vara publikt. Kika även in på deras hemsida för mer information

Veckans vara är Falukorv från Enebacken , som du hittar hos Lidl för 20 kronor denna vecka.

Lycka till!!


Nya besked igen...

Året började faktiskt sådär. Jag kände mig peppad och begav mig till Sös för en dos av min medicin. Kände mig ändå ok. Dock så kände jag mig direkt oroad då den nya sköterskan var där igen. Förra gången så sprack hon hål på två kärl och jag var blå i någon månad efteråt. Nu var det hon igen. Så jag sa direkt att hon hade svårt att sticka mig sist. Så jag bad om värme till armen, då det brukar hjälpa till. Hon smörjde in mig med någon salva, som skulle hjälpa till ännu mer, så att det gick att sticka lättare. 

 Hon provade att sticka mig en gång, utan att lyckas. Dock så var hon mycket mera försiktig denna gång. Inte alls som sist. Men hon gav upp efter första försöket och sen gick hon och hämtade hon som jag brukar ha. Då gick det på en gång. Skönt.  

Sen kom ju nästa besked om att jag hade för dåliga värden igen. Det förklarade ju varför jag fick så mkt blåsor i halsen etc. Jag hade klagat på det i november. Min mage har gjort ont till och från. Uppsvälld och värker. Så nu är jag då tillbaka på dubbel dos av min medicin igen. Sen är den ny utvärdering efter tredje dosen med dubbel. Ingen hade meddelat mig detta. Inte heller att min läkare sedan fem år tillbaka hade slutat nu helt plötsligt. Så det kändes mindre kul. 

Efter att jag hade varit inkopplad fem minuter via droppen så började jag att må dåligt. Jag vart yr, ville kräkas, kändes som om blodtrycket sjönk. Hemsk migrän. Sen började jag att få dålig känsel i kroppen. En äldre man hjälpte mig att ringa efter hjälp. Läkaren skyllde allt på min migrän. Men ja sa att jag brukar inte må så här. Dessutom brukar migränen komma efter några timmar. Inte efter en minut. Jag fick något mot illamåendet intravenöst. Sen vart det uppehåll på medicinen. Efter 30 min började dom igen på halva farten. Så jag var liggandes där i nästan tre timmar. Mannen min kom och hämtade mig, då jag hade det jobbigt att ta mig hem själv. 

Väl hemma så somnade jag. När jag vaknade så mådde jag bättre. Inte bra, men bättre. Kändes inte alls som hur det brukade vara. Så jag funderade på vad som hade gjorts annorlunda under besöket. Då kom jag på att sköterskan smörjde in mig med salva, mycket dessutom. Det var ju inte vilken salva som helst, utan nitroglycerin salva. Mindes namnet på den och kollade på fass. BINGO. Där hade vi ju det. Hemsk dunkande huvudvärk, blodtrycksfall, yrsel, illamående etc. Så det var därför jag mådde dåligt.  

Ringde upp Dagvården dagen efter för att berätta det. Tyvärr så svarade samma sköterska. Men ville inte vara otrevlig. Hade gärna velat att prata med någon annan. Men sa iaf att jag tror att jag visste vad det var och så sa jag, salvan. Hon sa direkt, JA såklart det är den. Så nu står det iaf skrivet i min journal att jag inte tål den och att jag inte ska ha den något mer. Alltid något…


En dag äldre..

Då vart man en dag äldre. Redan 38. Galet!

God Jul!!

 
God jul på er!! 

Gör din egna julgran..

För nån vecka sen så satte vi oss och pysslade ihop en julgran. Den vart bra mycket bättre än vad jag tänkte från början. Det ska definitivt pysslas ihop lite fler =) 
 
Det som behövs:
Häftapparat
Bomulls-pads
Glitter
Kulor (vi använde oss av vanliga pärlor för halsband)
Stjärna (även denna är en pärla för halsband)
Limpistol + lim
papper, som man gör till kon i valfri storlek. Valde hårdare papper. 
 
Jag började med att häfta ihop en massa pads. Se på bilden hur jag har vikt och häftat dom. Sen gjorde jag en kon av ett papper. Värmde på limpistolen och så tog jag en rad i taget, började längst ner. Padsen ser ut som att den har en flik på ena sidan och två flikar på andra (när du har häftat ihop den). Den med två flikar, ska peka neråt (se bilden med den första raden). Den andra raden sätter du "omlott" den nedre raden, så att granen ser lite mer "levande" ut (se bilden med den andra raden). Sen kör man så hela vägen upp till toppen. 
 
Pynta precis hur du vill! Inget kan ju bli fel. Vi använde Frejas egna pärlor som vi hade hemma Glittret köpte jag på Flying Tiger för en tia. Det är fem meter per rulle, så den räcker till några granar. Vi köpte även lite fake snö och satte våra rådjur på plats. Super mysigt! 
 
Har ni några frågor så skicka dom till mig, så hjälper jag er så gott jag kan =)

Kycklingjulskinka till julen..

 Kronfågel lanserar Julskinka. Skinkan består såklart utav kyckling. För att vara mer specifik så är det kycklingfilé som har pressats ihop och kokats i lag. Den har en kötthalt på 88 procent, är färdigkokt och väger 900 gram. För er som vill ha en vitare jul, så kan jag rekommendera denna kycklingskinka. Jag skulle satsa på en garnering med mycket smak! Jag gjorde en standard griljering, men jag ångra att jag inte tog en starkare senap. Jag vill ha lite extra smak till denna skinka. Men gör som du själv känner för. God är den iaf. Vi skar upp den tunt och hade på macka, men det går ju även att ha som kallskuret som tillbehör till vad som helst till julen. God och saftig. Ska tilläggas att den fick guldmedalj i chark sm med. För sin smak, struktur och utseende. Prova!

”Tillagningsanvisning från Kronfågel: Griljering: 1 äggula, 3 msk söt senap, ca 2 msk ströbröd. Blanda ägg och senap. Pensla blandningen på kycklingjulskinkan. Strö över ströbröd. Griljera i mitten av ugnen 225°C i vanlig ugn (200°C varmluft) i ca 15 min, tills den fått fin färg. Låt kycklingjulskinkan kallna snabbt.”


Slut i knopp och kropp..

Det har varit en ganska så jobbig månad. Det har gjort så att jag har haft bloggen vilandes och instagram har inte heller uppdaterats som jag har velat. Men eftersom jag inte är så pigg, så får det vara så. Den energi som jag har över går helt enkelt till barnen.  

Under månaden som gått så har det hänt en massa. Det har varit dop och namngivelsefest. Theo fyllde år i söndags och det var kalas med familjen. Pappa har haft födelsedag, dvs då var vi hemma hos farmor och höll henne sällskap. Det var allahelgona och vi körde vår kvällsvandring. Det var Halloween och vi körde fest för barnen och kusinerna. Kalas i mängder för klasskompisar.  

Sen på det så fick jag min medicin på sjukhuset. Vart dålig och hängig efter det. Fick övre luftvägsinfektion. Jädra hosta. Jag har varit så slut i knopp och kropp. Jag hoppas att det kan vända snart.


Grattis pappa..

Tredje födelsedagen utan dig.

Frukost med Quorn..

Quorn har släppt lite nya produkter. Bland annat lite härliga pålägg. Dom är antingen vegetariska eller veganska. Smaken var faktiskt helt ok. Bättre än jag förväntade mig. Det tillsammans med ett härligt bröd, god juice blir en super frukost. 

Dulce - med rosmarin...

Jag fick smaka lite nyheter från Haupt Lakrits. Men nu har jag valt att bara prata om en. varför? Den tog mig med storm kan man väl säga. Jag älskar allt som har med Dulce och göra. Det första jag ser är Dulce och poppar in den i munnen innan jag riktigt hunnit att läsa hela texten. Men det kommer en smak av rosmarin och jag nästan grimaserar. Det var inte det att det smakade illa, var mer att jag inte var beredd på smaken alls. Tog upp burken och såg texten "med rosmarin". Det första som poppa in i huvudet var "men varför?!". 
 
Jag tog en till. Nej men jag hade nog fel, det är helt ok. Så jag tog en till. Nej men den här va ju mer än ok. Jag tog en till. Herregud så god den är. Hela burken rök! Fort dessutom. Gömde den, så att ingen skulle gå och sno från burken. haha. Den tog slut. Deppigt alltså. Så när det var bak och chokladmässan, så valde jag att köpa två på en gång hos Haupt. Konstigt nog så försvann dom rackarna väldigt fort dom med. Önskar att jag kunde skylla på någon annan. Men nej, det var bara mitt fel. Så slutsumman. Dom är beroendeframkallande! Svårt att ta en och inte äta upp hela burken. MUMS!!!

Gröna Lund - halloween

 När vi lämnar barnsidan så passerar vi majsfältet och över på den andra sidan. Stämningen blir direkt annorlunda och det blir absolut läskigare. Nivån på läskighet ökade drastiskt. Samtidigt som barnen fascineras över att det är spindelnät och häftiga detaljer överallt. Så slås dom av att det är ganska så mkt mer skrämmande.  

Theo som är 9 år klarade av parken utan problem. Då gick vi dock INTE in i någon attraktion. Han tyckte zombie var lite små roligt och häftigt. Men Freja höll i honom, så han fick inte gå in. Det var många som hade varit inne i skeppet och när dom kom ut så var dom helt uppjagade och skrämda. Jag själv som är så lättskrämd vågade helt ärligt inte gå in. haha. Ringmaster som under just denna dag gick runt på området. Han var helt klart den läskigaste. Det tyckte alla i gänget. hah. Eldshowen uppskattades väldigt mycket av barnen. 

Det är viktigt att veta att alla dessa läskiga personligheter, står enbart vid sin attraktion. Dvs man ska kunna gå till O-turen (kärlekstunneln) som är för en lägre ålder och passera Olustiga huset utan att behöva träffa på läskiga figurer. Dom stora aliens går runt på området, även fågelskrämmorna och häxorna. I övrigt så får ni bestämma själva vilka ni vill träffa på.

Grönan har verkligen satsat massor för att ge oss besökare en skrämmande Halloween..