Miljötänk på Lidl..

 Bilder från Lidl´s nya butik i Upplands Bro i samband med en pressvisning samt modevisning för  kollektionsläppet av Heidi Klums nya kollektion. 
 

I samband inför Kollektionssläppet av Heidi Klums nya kollektion (Läs om det HÄR), så hade Lidl även en pressvisning. Pressvisningen gick ut på att prata om Lidls miljösatsning. Väldigt spännande att lyssna på faktiskt.  

Lidl har funnits här i Sverige i några år. Nu när dom är väl etablerade har dom börjar se över sin verksamhet och dess påverkan på miljön. En stor satsning har påbörjats för att klimatkompensera. Vad innebär då detta?  Företaget räknar ut hur mkt växthusgaser som man släpper ut. För att göra något åt saken så kan man tex framställa förnybar energi eller återplantera och bevara skog. 

Lidl investerar i tre olika projekt tillsammans med ZeroMission, för klimatet. Det gäller bland annat solenergi, skogsjordbruk och plantering av träd. Vill man läsa mer om detta så gå gärna in HÄR. 

Men det jag älskar mest av allt är att Lidl har börjat att satsa på sina egna butiker.  Dom butikerna som dom bygger själv, har dom försökt att göra en klimatändring på. En av dom fick vi komma till, den ligger i Upplands Bro. Butiken känns luftig och ljus. Butiken producerar sin egen el via solceller på taket. Belysningen är energisnål och är timerstyrd. Dom har även fått in nya kyldiskar som går på propan. Vilket i sig kyler varorna effektivare och gör det mer hållbart i disken. Dessutom så har dom specialtillverkat sina kyldiskar. Det som är smart där är att dessa kyldiskar genererar värme och den värme använder Lidl sen för att värma upp sina butiker. På sommaren så släpps värmen ut i luften, men Lidl hoppas på sikt att kunna hjälpa till med uppvärmning av närliggande bostäder, med just värmeåtervinningen. 

I butiken så ökar dom ekologiska varorna allt mer. Det ska finnas minst en ekologisk vara inom varje kategori. Alla ägg är från frigående höns. Fisken har en MSC-märktning, vilket innebär att fisken är certifierad med ett hållbart fiske. Bananerna är alltid ekologiska eller Fairtraide märkta. Etc.

Lidl arbetar även för att minska matsvinnet. Så alla varor som håller på att gå ut, ska placeras på en egen plats, där Lidl uppmanar kunderna att handla för att minska deras matsvinn. Håll utkik efter hyllan med ”Hjälp oss att minska matsvinnet”, för ordentligt nedsatta varor. Super bra idé för att kasta så lite som möjligt. 

Även på fruktavdelningen så står frukten i sina kartonger. Lidl har valt att placera dom så, för att minska svinnet på frukt. I kartongerna så skyddas dom från att bli kantstötta och då behöver man alltså inte plocka bort lika mkt frukt som tex man kan få göra då man häller upp allt på en hög. Jag har alltid undrat varför dom gör så, men nu fick jag svar på tal. Dock så har jag märkt att det oftast är väldigt rörigt just på frukt och grönt avdelningarna på Lidl och jag störs ofta av tomma kartonger som bara är i vägen. Så jag hoppas att det görs en ändring och en medvetenhet kring det med. Snyggt och prydligt ska det vara.

Lidl försöker att få fram ett hållbart sätt med plastpåsarna, så som många kedjor idag har börjat att jobba med. Inte alla plastpåsar hamnar ute i naturen, men det behövs ändå en förändring. Vi kan idag se att det går framåt där och hoppas att det fortsätter att göra så, inom alla butiker. Vi konsumenter har även vi ett ansvar, så jag hoppas att var och en tar sitt. Se till att plastpåsarna återvinns på rätt ställe eller använd påsen flera gånger. Man behöver inte köpa nya påsar varje gång. 

Även utanför Lidl har det skett förändringar. På parkeringen så finns det laddningsstationer för både bilar och cyklar. Elen kommer även den från solcellerna på taket. Det är snabbladdare. Jag hoppas däremot att dom skulle kunna införa vanliga laddare med, då alla bilar inte har tillgång till just snabbladdning. Tyvärr. Det skulle innebära att dom fick en större bredd för sina kunder och det i sin tur påverkar ju miljön det med (att fler kan ladda). Men i övrigt så är det tummen upp på det. Älskar det faktiskt. Har man ingen elcykel så går det bra att parkera i Lidls gröna garage för cyklar. På parkeringarna så finns det även små ekozoner. I Upplands Bro så har man bland annat satt upp bland annat fågelholkar. Tanken är att öka den biologiska mångfalden. 

Det var i alla fall spännande att gå runt i deras butik och få reda på mer om den. Det är så mkt man inte vet. Jag har ju själv arbetat inom butik, så lite koll har jag ju på både ICA och Netto. Man märker ändå att Lidl verkligen försöker att ändra på sina butiker och planen är ju att alla deras nya butiker ska miljöcertifieras. Gillas! Jag hoppas att fler butiker hajkar till och försöker att följa deras exempel. 

0 kommentarer publicerat i Event, Mat/Recept;
Taggar: Biologisk mångfald, Certifiering, Faitraide, Lidl, Lidl miljötänk, MCS märkning, Mindska matsvinn, cykel, ekozoner, elbilar, elcyklar, fågelholk, laddningsstationer, miljö, miljötänk, solenergi