Saffransbullar + Recept!

I söndags passade jag på att baka. Nu på söndag är det redan första advent och Theo fyller år på fredag. Det innebär att familjen kommer på söndag och myser med oss. Så jag har bakat för kung och fosterland (känns det som). Förhoppningsvis så går jag inte och nallar allt för mycket. Dom vart ju så goda!
 

Roy Fares recpept på saffransbullar. Bästa receptet och degen blir sååå bra!

Ingredienser:
  • 500 g mjölk, (5 dl)
  • 50 g Kronjäst för söta degar
  • 1 g saffran
  • 520 g vetemjöl, (8,5 dl)
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 170 g strösocker, (2 dl)
  • 2 g salt, (2 krm)
  • 320 g vetemjöl, (5,5 dl)
  • 250 g mandelmassa
  • 25 g strösocker, (2 msk)
  • 3 g vaniljsocker, (1 tsk)
  • 120 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg
  • hyvlad mandel
  • pärlsocker
Gör så här:
  1. Saffransdeg
    Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  3. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.

  4. Mandelfyllning
    Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
  5. Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
  6. Bred ut fyllningen jämt över degen.
  7. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.
  8. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.
En kommentar publicerat i Mat/Recept
Taggar: Kronjäst, födelsedag, första advent, kronjäst för söta degar, recept, roy fares, saffransbullar
#1 - - Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!:

åh måste också baka, såg riktigt gott ut

Svar: super gott!! :D
Nina