Västerbottenterrin...

Tredje året på raken som jag bjuder på västerbottenterrin till nyår. Mumsigt och enkelt att göra. Går att göra i förväg dessutom, nästan godare dagen efter då det dragit åt sig smakerna mer. Passar bra till kyckling och kött. Jag använde mig av min avlånga sockerkaksform, gick kanonbra och blir en snygg form. Så just nu står min i ugnen, så att den blir super till i morgon..
 

Ingredienser:  
1 kg mjölig potatis
3-5 dl riven Västerbottenost
2 dl hackat persilja
2 scharlottenlökar
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1½ krm vitpeppar

Gör så här:

Antingen så förbereder du terrinen och ställer i kylskåpet, eller så sätter du den direkt i ugnen. Helt upp till dig. Funkar att stå klar i kylen i väntan på att värmas upp. 200 grader ska iaf ugnen stå på.

Skala potatis och skiva den tunt. Jag använde mig av min mandolinskärare, då blir det jämna skivor.
Hacka scharlottenlöken fint och stek den tills den blir mjuk. Blanda ihop ägg, grädde, persilja och salt i en skål.
Ta fram en form. Jag använde mig ju av min avlånga sockerkaksform. Sen så la jag i bakplåtspapper som skyddade allt. Lättare då man sen vänder upp och ner på formen. Man kan såklart smörja den med. Men bakplåtspapper har fungerat varje gång för mig.

När det är klart så varvar jag potatis, lök, äggblandning och ost i formen, ända upp till kanten. Jag trycker till i mellanåt med, just för att täcka luckor som kan finnas och så att det blir kompakt.

När du väljer att grädda terrinen, så grädda den nederst i din ugn i ca 75 minuter. Jag brukar känna så att potatisen är klar. Får den för mkt färg, så lägg över lite bakplåtspapper/folie bara. När den är klar, så låt den stå i 10-15 min innan du stjälper den. Just för att den ska hinna gotta ihop sig och behålla sin form.

Skär upp vid servering..


Mina fina kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vem är du?:
Här ofta?

E-mail:


Din söta blogg:


Skriv något skoj till mig: