Världens kaffe tar slut..

Visste ni att efterfrågan på kaffe ökar hela tiden, men tillgångarna minskar? Jag hade faktiskt inte en susning om detta, och det är inte bara jag. 8/10 svenskar vet inte om att kaffet håller på att ta slut. Det är skrämmande. Man kan tro att det här bara handlar om kaffe, men det är så mycket mer än så. Världen håller på att förändras och det sker varje dag. Vi människor borde koncentrera sig mer på att vara rädd om världen vi lever i, än att försöka förstöra den.

Nestlé har skapat ett projekt som heter Nescafé plan.  Den riktar in sig på dem små odlarna i Kenya. Det ska planteras ut ca 220 miljoner nya kaffeplantor. Plantor som är mer anpassade för jordens nuvarande klimat och ska vara mer tåliga (mer resistenta mot klimatförändringar & sjukdomar). Alla odlare får i sin tur utbildning och chansen att skapa ett yrke som varar längre och som blir en tillgång för deras familjer och dem som kommer i generationen efter. Att det ska vara en tillförlitlig företagsamhet, som man kan livnära sig på.

Kaffeplantorna i sig är en gåva, dem skänks alltså till kaffebönderna. Bönderna i sin tur har inget krav att sälja tillbaka till Zoegas, utan dem säljer till dem som betalar bäst.

Under 2015 kommer det dessutom att omvandla så många odlare som möjligt till Kravmärkt kaffe. Allt för att säkra kaffets, miljön och odlarnas framtid. Nestlés mål, tillsammans med Fairtraid, Rainforest Alliance och 4C är att nå 100% innan årsskiftet. I och med kravmärkningen får även kaffebönderna mer pengar för kaffet. Vi får hoppas att dem lyckas.

Projektet har även satsats på kvinnorna. Det finns en anledning till det med Enligt studier så är kvinnorna mer ansvartagande. Dem ser till att vinsterna går till familjen, utbildning och hushållet (investerar långsiktigt). Medans männen ofta spenderar pengarna på en pub. Jag tycker att det ändå är rätt smått chockerande, men det finns alltså fakta bakom detta. Männen vart såklart sura över att kvinnorna utbildades med. Men dem löste det genom att sätta män och kvinnor i samma grupp. Att dem fick samma utbildning, samma förutsättningar, vilket i sin tur accepterades av männen. Idag får dem kvinnliga kaffebönderna endast tillgång till 55% av de utbildning- och utvecklingsmöjligheter som finns. Men från och med nu ska det försöka att ändras på.

Det finns en hel del mer att läsa om det här på Zoegas hemsida. Klicka gärna in på dessa länkar :

2 kommentarer publicerat i Event
Taggar: afrika, coffee by women, kenya, nescafe plan, nestle, zoega beyond the cup, zoegas
#1 - - Fröken M:

Ett mycket tänkvärt inlägg !
Och jag hoppas att projektet "ger frukt" för en dag utan kaffe vore helt klart en "mindre bra dag" !!

Svar: jaa hoppas det för odlarnas skull. samtidigt så har jag i baktanken att det är läskigt med tanke på hur mkt världen egentligen förändras..
Nina

#2 - - MATILDA ROSQVIST:

Tur att jag inte dricker kaffe haha :)

Svar: mjoo rent kaffe tänk så kanske det inte är så bra att vara kaffedrickare. men poängen är ju ganska så mkt större än så. handlar om klimatförändringar och människors liv..
Nina