Sockrade saffransbullar med surdeg..

Sockrade saffransbullar
cirka 35-40 stycken
Ingredienser
50 g färsk jäst för söta degar
En påse fullkornsvetesurdeg (150g)
19 dl vetemjöl special
3 dl mjölk ljummen               
1 dl vatten ljummet               
1 st ägg
200 g smör rumsvarmt                                 
1,5 dl socker
1,5 tsk salt
Saffranskokning:
1 g saffran
2 ½ msk ljus sirap
1 dl vatten
Tillagning
  1. Koka samtliga ingredienser till saffranskokningen och låt svalna.
    Tips! Tillsätt några matskedar konjak när saffranskoket är ljummet för kraftigare färg och smak.
  2. Lös upp jäst i mjölk och vatten. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda långsamt i cirka 3 minuter och sedan snabbare i cirka 8 minuter. Degen ska släppa fint från bunken och vara elastisk.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda rund. Täck med plast och låt vila i cirka 30 minuter.
  4. Dela degen i små bitar (35-40 stycken). Rulla dem och sätt på plåt med papper. Täck med bakduk eller plast. Låt jäsa 1,5-2 timmar.
    Tips: Lägg bullarna tätare på plåten för att baka ihop dem i en fin form.
  5. Grädda bullarna i ugn på 240 grader cirka 7 minuter eller tills de har fått en fin gyllene färg.
  6. Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i socker.

Mina fina kommentarer

Lämna gärna en kommentar

Vem är du?:
Här ofta?

E-mail:


Din söta blogg:


Skriv något skoj till mig: