Sockrade saffransbullar med surdeg..

Provade att baka saffransbullar med surdeg. Resultatet vart jätte gott! Dom är så super saftiga och goda, även dagen efter så är dom kanon. Vart lte gott te till en bulle igår kväll. Mumsigt! Prova att baka ni med? Perfekt nu till jul...


Sockrade saffransbullar
cirka 35-40 stycken
Ingredienser
50 g färsk jäst för söta degar
En påse fullkornsvetesurdeg (150g)
19 dl vetemjöl special
3 dl mjölk ljummen               
1 dl vatten ljummet               
1 st ägg
200 g smör rumsvarmt                                 
1,5 dl socker
1,5 tsk salt
Saffranskokning:
1 g saffran
2 ½ msk ljus sirap
1 dl vatten
Tillagning
  1. Koka samtliga ingredienser till saffranskokningen och låt svalna.
    Tips! Tillsätt några matskedar konjak när saffranskoket är ljummet för kraftigare färg och smak.
  2. Lös upp jäst i mjölk och vatten. Tillsätt resten av ingredienserna, blanda långsamt i cirka 3 minuter och sedan snabbare i cirka 8 minuter. Degen ska släppa fint från bunken och vara elastisk.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda rund. Täck med plast och låt vila i cirka 30 minuter.
  4. Dela degen i små bitar (35-40 stycken). Rulla dem och sätt på plåt med papper. Täck med bakduk eller plast. Låt jäsa 1,5-2 timmar.
    Tips: Lägg bullarna tätare på plåten för att baka ihop dem i en fin form.
  5. Grädda bullarna i ugn på 240 grader cirka 7 minuter eller tills de har fått en fin gyllene färg.
  6. Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i socker.
0 kommentarer publicerat i Mat/Recept
Taggar: Kronjäst, saffransbullar, sockrade saffransbullar