Bagels

Till morsdag så gjorde mannen Bagels till mig. Älskar när han gör sådana och barnen med. Riktigt gott att rosta på morgonkvisten till kaffet. =) Mannen brukar följa kocken Johan Sörbergs recept. Här kommer det:

Ingredienser: 1000 g vatten, 50 g jäst, 1700 g vetemjöl, 30 g socker,30 g salt,  ägg till pensling, sesamfrön, vallmofrön, pumpafrön, oregano & havssalt att strö på (du väljer det du gillar).
 
Gör så här:
  1. Ljumma vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i skålen på en matberedare och häll över vattnet. Rör om till jästen löst sig.
  2. Blanda ner vetemjöl, salt och socker och blanda i matberedare i cirka 10 minuter. Låt vila i 20 minuter.
  3. Dela degen i 15 bitar, rundriv, det vill säga forma bullar av degen, och låt vila i ytterligare 10 minuter. Tryck ett hål i mitten av varje bulle med ett finger och dra ut "ringen" så hålet blir cirka 2-3 centimeter. Låt jäsa i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Koka upp vatten med lite socker i. Sänk ner baglarna i det varma vattnet och dra ner värmen så att det sjuder. Vänd på baglarna efter en minut och sjud en minut till.
  5. Pensla med ägg, och doppa i önskade frön. Sätt in i mitten av ugnen och sänk till 220 grader. Grädda cirka 20 minuter tills de fått fin färg.
0 kommentarer publicerat i Mat/Recept
Taggar: bagels, havssalt, johan sörberg, jäst, linfrön, mjöl, oregano, pumpafrön, recept, sesamfrön, vallmofrön, vatten