Beer can chicken

Jag var på ett Kronfågel event och där fick vi en Beer can chicken. Vi fick så mkt kyckling, så vi la in denna i frysen. Sommaren försvann och grillmöjligheterna med den. Nu har den varit i vår frys ett tag, så det var verkligen dags att tillaga den. I brist på en grill, så körde vi detta i ugnen.
 
Ingredienser: 1 st beer can chicken, öl (valfri), kryddor (enl tycke och smak), morötter, rödlök, ris, grönsaksbuljong, matlagninggrädde, soja, hönsbuljong, svartpeppar.

Tog den kryddade kycklingen förstekte den i stekpannan, så att skinnet fick en krispig yta. Satte ungen på 200 grader. Tog en djup plåt och hällde i ölen, timjan, rosmarin, oregano, basilika (man kan ha vitlök i med). Satte kycklingen på gallret i ugnen med den djupa plåten (med ölen) under. Körde 200 grader i några minuter och sen sänkte jag till 150 grader. Om man har tid så ska man absolut köra på mindre gradantal, just för att få köttet så saftigt som möjligt. Bredvid kycklingen så hade jag hackat upp morötter och rödlök, som låg i en form (man kan försteka detta med), på med lite olivolja, salt och peppar. Temperaturen på kycklingen bör visa 82 grader (vid benet) och köttsaften ska vara genomskinlig.
 
Kokade riset som vanligt, men la i en grönsaksbuljong när det kokade upp. Antalet grönsaksbuljonger beror ju på hur mkt ris du kokar. Vi kokade tex 3 dl ris, 6 dl vatten och 1 grönsaksbuljong. Såsen gjorde jag extreeemt enkel. Jag hade bara matlagningsgrädde, hönsbuljong, lite soja, peppar och sen lite av kryddorna som vi hade i ölen, dvs liiiite oregano, timjan, rosmarin, basilika. väldigt lite av alla kryddor. Silade av såsen och serverade. Ytterst enkel och inte så tjock.
 
Ungarna åt ofantligt mkt mat. haha. Tar jag som ett gott tecken =)
 
 
En kommentar publicerat i Mat/Recept
Taggar: Beer can chicken, gott, kronfågel, kyckling, kycklingpåfredag, mat, morötter, morötter i ugn, ris, rödlök
#1 - - Emilie:

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se