En kulinarisk smakupplevelse!

I ett hörn på Järntorget i gamla stan, ligger en mysig taverna. Taverna Bazaar. Stället har bara varit öppet i dryga månaden men känslan då vi klev innanför dörren, den var som om den funnits där hur länge som helst. En härligt varm atmosfär, möttes av en servitris som visade oss till ett bord vid fönstret. Dov musik spelades i bakgrunden och ett leende spred sig på läpparna. Hur skulle jag kunna förutse hur denna kväll skulle sluta?!


Det var charmigt dukat med färskt vatten upphällt och nybakat bröd. Marinerade goda oliver fick starta vår kulinariska färd. Det kan låta löjligt, men det där brödet, det var såå gott! Varmt och alldeless nybakat. Servitörerna var mycket vänliga och måna om att vi hade det bra hela tiden. Vi pratade mycket om deras mat och dem svarade på alla våra frågor. Maten som är gjort här är gjord från scratch i restaurangen. Dem är väldigt noggranna med urvalet av sina produkter (och det märktes). Tavernan höll en hög standard hela kvällen.

Mannen startade middagen med en Sambosek (en nötfärspirog). Han vräkte i sig den, haha, ren vana då man har barn. Hann dock smaka och jumm!! Dem där skulle dem kunna stå och sälja från fönstret som "snabbmat". Jättegod i all sin enkelhet. Själv så var jag ju tvungen att ta Zaganaki, som jag älskar. Jag är lite hård då det gäller just Zaganaki, då det är väldigt svårt att få en som är likt det grekiska köket (I Grekland). Men jag vart helt galet glad då denna lilla stekpanna med osten kom in. Det var så fantastiskt gott. Godaste Zaganakin i sthlm!
 
Eftersom jag är en kycklingtjej rakt ut i fingertopparna, sa jag åt mig själv att prova något nytt. Vart Pikilia (Grilltallrik med lamm, biffteki och souvlaki på fläskarré). Mannen som inte gillar lamm åt nästan upp min bit?!! Fick sno tillbaka den. Jätte gott, som resterande på denna tallrik. Till maten så serverades det fyra olika röror: Tzatsiki (Vitlök, gurka & äpple),Hoummus (Kikärter, sesampasta), Mhmmara (Paprikarelish, valnötter & granatäppelsirap) och Melitzanisalata (Aubergine, fetaost & granatäpple). Sen valfritt tillbehör på detta. Vi båda valde en grekisk sallad. Tomaterna i den salladen var inlagda på något sätt - helt underbara, små explosioner av smak! En av dem riktiga höjdarna under kvällen.
 
Mannen fick även han rörorna och så tog han som sagt var den grekiska salladen till. Men han valde istället Oxfilé med grillad halloumi och pepparsås. Super gott och väl hanterat kött. Kocken i köket visste ju exakt vad han gjorde då han ordnade vår mat. Gjord med omsorg. Så fantastiskt gott.
 
Efter middagen så vart det dessert. Hur man äter dessert efter två fantastiska rätter? Enkelt, man vill bara ha mera, så det går ner =) Jag såg att det fanns pannacotta, så direkt tog jag ju det! Det var yoghurt pannacotta med karameliserad pistage & granatäpplehonung. Liksom mycket av det andra som jag åt under kvällen, så var den här den godaste yoghurt pannacottan som jag har ätit. Herregud, och med tillbehören så vart det exceptionellt gott. Jag önskar att detta var en smakblogg, så att kunde testa. Ville inte att desserten skulle ta slut.
 
Maken min tog en Baklava med jordgubb, vitchokladskum & mandel. Han kastade sig på den innan jag hann fota, så han fick laga den, haha! Min man har alltid gillat baklava, själv så har jag inte riktigt förstått varför det ska vara så gott. Men jag smakade, och om jag skulle beställa en baklava någon gång, så kommer det att vara på taverna Bazaar. Den var så god och smått ljummen.
 
När vi skulle gå så gick vi en trappa ner och kikade från början. Vilken underbar liten festvåning. För jag skulle kalla det så. Perfekt för privata tillställningar. Jag tänkte direkt på bloggmiddagen som vi brukar få komma på varje år. En perfekt lokal för det. Födelsedagsfirande kanske? Och mannen tänkte direkt på sitt jobb. Super fint, med egen bar! Åk dit och kika!
 
Fick även höra att dem hade lunch där måndag till fredag mellan klockan 11-15. Det erbjuds lunchbuffé med ett urval av grekiska, turkiska och libanesiska rätter. Det finns även ett antal a la carte-rätter att välja bland. Måste dit själv någon dag.
 
Vi fick en upplevelse i kulinarisk mat som vi sent kommer att glömma. Och vi kommer inte att glömma Taverna Bazaar. Vi kommer tillbaka!! Nu mera slår den alla grekrestauranger på söder och denna är vår nya favorit. Jag är övertygad om att det kommer gå bra för denna taverna, som så uppenbart brinner för sin restaurang. Det är få som kan servera sin mat med så mkt kärlek och omsorg.
 
Tack för en fantastiskt kväll!

En kommentar publicerat i Event
Taggar: bazaar, gamla stan, gott, grekiskt, kulinarisk, libanesiska, libanesiskt, mat, taverna bazaar, turkiskt
#1 - - EN MÖLNBOBOS LIV - MAMMA TILL MELVIN OCH FELIX:

Verkar vara en superrestaurang. Nu blev jag sugen på att gå dit och kika lite.
Såg verkligen mysigt ut.

Svar: Den var fantastisk. verkligen. skickade info till Ewa, för dem har en härlig lokal. Men så sjukt god mat, vill dit igen och äta! :D Länge sedan som jag åt en sån god mat.
Nina