Solskydd på förskolan..

Jag skrev nyligen en kommentar som vart helt galet intressant inne på facebook. Det handlar om solskyddskräm. Jag har under snart två veckor haft en solkräm liggandes på förskolan och i fredags fick jag höra att dem inte smörjde in barnen. Det var såklart inte bara jag som reagerade på detta, men jag tog iaf upp det till en av cheferna. Dem kunde inte ansvara för att tex att alla vart insmorda, vi skulle skylla på dem om barnen vart brända. Jag sa på varje hylla så står det en solskyddsfaktor och jag gissar på alla dem föräldrar som har tagit hit dem, tror att ni smörjer in barnen. Så då måste ni ju gå ut med mail om detta till alla.
 
Vilket hände i helgen, det kom ett. Många av föräldrarna är såklart upprörda. Varför kan inte våra barn smörjas in? Dem ska hållas i skuggan, sättas på långärmat, sätta på solhatt som skyddar hela dem. Men för min son tex, vilket är ett bra exempel. försök att sätta på honom en långärmad. Han vill ha kortärmad. Varför? Jo för han svettas så mkt, året runt. Han får alltså värmeslag om han inte dricker tillräckligt å har för mkt kläder på sig. Vi smörjer in honom, och han vart bränd i ansiktet trots keps. Riktigt röd på kinderna och nu vet ja ju varför. Klart att det inte räcker med en omgång kräm. Och nu då vi inte hämtar dem lika tidigt heller. usch. Känns inte bra i magen.
 
På detta så var det en annan mamma vars barn är känsligt för solen och dem erbjöd sig att vara inne med henne under eftermiddagarna. själv. Medans dem andra är ute - istället för att smörja in. Ska barnen bli lidande för att det är sol ute? Är det inte bara sunt förnuft att smörja in våra barn, såklart så gott dem kan. Men det tar inte lång tid och skyddar våra barn. Måste tom påpeka att på den hemskt dåliga förskolan som vi bytte ifrån, då smörjde dem tom in barnen. Dem såg det som en självklarhet och använde sunt förnuft.
 
Enl en förskoleinspektör, som vi har varit i kontakt med (som sysslar med riktlinjer för fristående förskolor), ingår det här i den allmänna omsorgansvarsdelen så som att byta blöja och ansvara över att barn har rätta kläder på sig. Han sade även att detta har gjorts på andra förskolor under alla år.
 
Ska inte våra barn tas bättre hand om... ?
Hur har ni det på eran förskola?
 
 
#1 - - Anonym:

Lina Gröndahl Sjölund På vår fsk får man ha med sig egen solskyddskräm och sen smörjer de in om man ber dem. O har en med sitt namn i sitt fack.
för 32 minuter sedan · Gilla · 1

Ewa Svedmarker Lag? Nej det finns ingen lag på det men ett sunt förnuft kanske .)
för 31 minuter sedan · Gilla

Lina Gröndahl Sjölund Tror inte det finns nån lag på det? Aldrig hört talas om det. Men du har väl solskyddskläder på barnen
för 31 minuter sedan · Gilla

Ewa Svedmarker Vårt dagis smörjer förövrigt in alla barn
för 31 minuter sedan · Gilla

Ewa Svedmarker Måste tillägga att precis som på Linas förskola så är det samma på vår Vi tar med egen solkräm och de smörjer in
för 30 minuter sedan · Gilla · 1

Madeleine Holmberg Jag smörjer in dom på morgonen, sen ordnar dagmamman med övrig solskyddskräm om det behövs. Vi behöver inte ta med.
för 29 minuter sedan via mobil · Gilla · 2

Emma Dahlberg Både på barnens förskola och på mitt jobb så är föräldrarna ansvariga för att barnen lämnas insmorda på morgonen. Innan man går ut på eftermiddagen smörjer pedagogerna in barnen igen!
för 29 minuter sedan via mobil · Gilla

Emma Dahlberg Alla har med egen solkräm hos oss med...
för 28 minuter sedan via mobil · Gilla
Nina Bergquist ja exakt. vi tar mornarna å dem eftermiddagarna.. va tom så på vår dåliga förskola
för 28 minuter sedan · Gilla

Madeleine Holmberg What?!? Låter helt sjukt!!
för 27 minuter sedan via mobil · Gilla

Lina Gröndahl Sjölund Vaaaaa???? Det måste du ju ta upp med fsk? Klart de måste kunna smörja in barnen????? Om man bara har med en egen solskyddskräm??
för 27 minuter sedan · Gilla

Marie-Louise Heidling Det tror jag inte det finns någon regel eller lag på faktiskt.
för 27 minuter sedan via mobil · Gilla

Emma Dahlberg Vad är deras anledning till att inte smörja Nina?
för 27 minuter sedan via mobil · Gilla
Nina Bergquist i mailet står det att småbarnen kan få i sig solskyddsfaktorn. fastän skåpet är så högt att knappt dem äldsta når upp till övre hyllan
för 26 minuter sedan · Gilla

Nina Bergquist till mig sa dem att dem kan ju inte smörja 18 barn
för 26 minuter sedan · Gilla

Angela Alenklev På förskolan där jag jobbar smörjer vi in barnen, barnen har med sig egen solkräm som ligger på deras hylla. Och finns den någon som inte har med sig så har förskolan en egen solkrämstub som vi tar ifrån.
för 26 minuter sedan via mobil · Gilla

Nina Bergquist dem sa även att vi föräldrar kommer att klaga på dem om våra barn blir brända
för 25 minuter sedan · Gilla

Ewa Svedmarker Det var det märkligaste jag har hört!! Speciellt idag också då forskning visar att tex hudcancer får grunden redan när vi är små.... Vad är deras grund för att inte smörja in barnen?
för 25 minuter sedan · Gilla

Angela Alenklev Låter ju helt sjukt att dom inte smörjer in barnen!
för 25 minuter sedan via mobil · Gilla

Emma Dahlberg Va?! Extremt dålig ursäkt! När vi går ut på eftermiddagarna så springer våra ut i hallen och tar ner sin solkräm från hyllan. Inget äts där inte! Tror ärligt talat att dom är lata...
för 24 minuter sedan via mobil · Gilla

Nina Bergquist att dem kan inte ansvara för barnen om dem har vikarier stod det med i mailet
för 24 minuter sedan · Gilla

Ewa Svedmarker Vår fsk lär till och med barnen att smöra in sig själv för att det är så viktigt
för 24 minuter sedan · Gilla · 1

Ewa Svedmarker smörja förstås
för 23 minuter sedan · Gilla

Sofia Eriksson Vi tar med dit och sen smörjer de in barnen. Dock brukar de be föräldrarna att göra det hemma. (det "gäller" dock inte oss när våra barn börjar kl 5)
för 23 minuter sedan via mobil · Gilla

Ewa Svedmarker Men om DE har vikarier så undrar jag vad det är för vikarier som inte kan smörja in barnen?? Är de utan armar då eller?
för 23 minuter sedan · Gilla

Emma Dahlberg Och jaa det är ju deras jobb att se till att barnen inte far illa i deras omsorg, så brända barn är ju inte ok!
för 23 minuter sedan via mobil · Gilla · 1

Emma Dahlberg Undrar som Ewa vad har dom för vikarier?!? Näe Nina det där är inte okej!
för 22 minuter sedan via mobil · Gilla

Eva Falkenland Det låter ju helt bisarrt att de vägrar smörja barnen på em. Dina barn är ju inte småbarn, det är ju ännu viktigare att smörja de minsta. Väldigt konstigt förhållningssätt.
för 21 minuter sedan · Gilla

Anna Kvarnström Gå till högre instans Nina Bergquist!!!! TOTALT OACCEPTABELT!!!! Ring någon tidning!!!
för 20 minuter sedan via mobil · Gilla · 1

Malin Fredin Klart de måste kunna smörja in barnen annars blir de ju självklart brända ändå! Gud vad dåligt av dem!ä och vilken dålig ursäkt! Annars får de väl täcka in hela gården med något slags solskydd om de inte orkar smörja in alla barn.
för 19 minuter sedan via mobil · Gilla

Sophie Heikkinen På min förskola där jag arbetar lämnar alla föräldrar solkräm, och varje eftermiddag innan vi går ut samtidigt som barnen klär på sig så smörjer vi in dom , på stor barn har vi koll på barnen så de smörjer in sig själva självklart med hjälp om de behöv...Visa mer
för 14 minuter sedan via mobil · Gilla

Emma Nilsson Vi har med en egen solkräm ( antar att de smörjer in barnen på benjamins ) nog bäst o fråga
för 11 minuter sedan via mobil · Gilla
Nina Bergquist dem vägrar alltså
för 9 minuter sedan · Gilla


Malin Andersson Samma på våran Nina.. Galet..
för 6 minuter sedan via mobil · Gilla

Sophie Heikkinen Att de skyller på många barn är bara skitsnack vi har 16 små barn och 21 stor barn på våra avdelningar och vi hinner smörja !
för 3 minuter sedan via mobil · Sluta gilla · 1

Helen Holm vi smörjer på morgonen och har en flaska i hyllan och fsk smörjer innan de går ut på em eller om de lekt med vatten så smörjs det även på fm
för ungefär en minut sedan · Gilla

Eleonor Walston När jag jobbade på dagis så tog föräldrarna med solskyddsfaktor och vi smorde in dom.
för ungefär en minut sedan via mobil · Gilla

#2 - - Anonym:

Annika Bergström Vi smörjer tjejerna hemma innan dom åker till fsk. Sen har vi en flaska på hyllan som fröknarna bättrar på när de går ut & leker.
för 4 minuter sedan via mobil · Sluta gilla · 1

Ida-Maria Lindros Jag hade mailat kommunen (om det är kommunalt) omedelbart och kanske skickat ett mail till alla föräldrar på förskolan .

Eva Falkenland Konstigt att de har möjlighet att ha ett barn inne om hon inte tål solen men att de inte kan administrera att barnen blir smorda innan de går ut. Lathet i mina öron. Gå ihop med en del andra föräldrar och ta det gemensamt med ledningen.
för ungefär en minut sedan · Sluta gilla · 1

Eva Falkenland För det frågade vi om det fanns möjlighet att få till på vår fsk när Alma slet så i feb/mar men det gick inte att ordna så att hon kunde vara inne när de andra barnen var ute.

#3 - - Anonym:

Jda Levin Lundin Vad är d för j-vla skitsnack från fsk? Vi tar med solskydd och fsk smörjer både fm och em. Sätt åt dem Nina!
för 8 minuter sedan via mobil · Gilla

Emelie Maria Johansson Fy vad skumt detta låter...lathet om något vill jag påstå. Vi smörjer in barnen på morgonen och sedan har vi en flaska i Leilas låda som fröknarna kan smörja in med.

#4 - - Anonym:

Linda Hedenberg hos oss smörjer de alla barn, sunt förnuft lixom
för 8 minuter sedan · Gilla

Hanna Karlsson Låter mycket märkligt! Precis som alla andra smörjer vi på morgonen och har solkräm på dagis som de smörjer med på em. Det är ju jätteviktigt!

#5 - - EN MÖLNBOBOS LIV - MAMMA TILL MELVIN OCH FELIX:

Vår fsk har bett oss ta med solskyddsfaktor tidigare så jag antar att de smörjer barnen. Idag smörjde jag Melvin för de skulle iväg och leka i en lekpark. Tror de gärna vill att man även smörjer barnen på morgonen hemma om man har möjlighet.

Svar: Vi smörjer alltid våra barn på morgonen. Det tycker jag absolut att alla ska göra. Men mina barn går till 16-16,30 varje dag. Solskyddsfaktorn håller ju inte så länge tyvärr. Hade dock önskat att dem gjorde det nu...
Nina

#6 - - Anonym:

Iwona Lopez Som försklärare svarar jag... 1)om det finns önskar att smörja in på em så gör vi det, på förmiddan får föräldrarna smörja själva. Eftersom alla har inte kräm då är det inte HELA barngruppen som smörjs in. Föräldrarnas ansvar att det finns kräm. Man kan klä på, släppa ut barnen och ta med sig allas krämer och smörja ute. 2) vi tillhandahåller ingen kräm. Föräldern ska ha namnad sin kräm och outtalat ställt den på så vis att barnen når inte krämen. 3) om theo får värmeutslag så måste de förstå att han kan inte ha långarmad. 4) hämta hem från skolverket och läs läroplanen. .. omsorg och lärande ska bilda en helhet! Sen samverkan med föräldrarna! Vilken förskoleenhet går de på?
för 32 minuter sedan via mobil · Sluta gilla · 3


Madelen Jansson Va fan till och med i pajala smörjer dom ju in! Nu är William så stor så han gör det själv där på em men självklart under uppsikt. På morgonen gör vi det hemma.

#7 - - Anonym:

Ann-Sofie Sojka Ja det gör dom men vi måste lämna solkräm själv i skåpen. Vi måste själv smörja Isak innan vi går till dagis och sen smörjer dom även innan dom går ut. Glömmer jag smörja så säger jag till fröken om dom ska ut direkt eller så stannar jag och smörjer Isak på dagis. Sen fyller dagis på efter hand.