Utvecklingen går framåt..

Det var en jädra snöstorm som drog in över Sthlm idag. Har snöat sen imorse och det verkar inte direkt avta. Jag och Theo åkte som sagt till Logopeden idag för att köra övningar etc för första gången. Theo har ju svårt för vissa uttal och vill sällan säga vokaler med konsonanter (i början av ett ord). Det vi då märkt sen vi var och pratade där sist om detta, är att han har utvecklas i S F bokstäverna. Men han vägrar säga dem i början på ord. Tex så vägrar han säga Freja. Men han kan säga F och han kan säga EleFant. Han vägrar säga sand men kan säga glas. Lite så. Beror alltså helt på vart bokstäverna kommer i ordet. Det lätta är väl egentligen gjort, att öva med bokstäverna, men det svåra är att bryta vanor. Han lärde sig att ta sig fram förut genom att byta ut bokstäver då han inte kunde forma munnen ordentligt, men efter operationen -  och nu då han kan, så finner han det enklare att hålla sig till det "gamla mönstret". Så vi ska jobba med att bryta vanor nu helt enkelt.

Logopeden vi fått är helt fantastisk. Jag förstår verkligen varför hon arbetar inom detta yrke. Theo var så glad och med i allt hon gjorde. Han fick även en bok (som jag ska visa er mer av sen) där dem ritade och samtidigt övade. Hur bra som helst. Dels för att vi har boken och dels för att jag själv fått vägledning om hur man, egentligen hyfsat enkelt, kan få med Theo in och öva utan att han säger att det "är så jobbigt". Han skulle promt skriva sitt namn med. Inte i direkt rätt ordning, men nu finns det intresset med. Allt har verkligen kommit på en gång. Ritandet, skrivandet, talet - viljan att lära sig. Logopeden sa att oftast så går det hand i hand.
 
Theo har aldrig intresserat sig för att skriva och rita sådär. Men allt "tjat/övning" som vi velat att han ska försöka har ju tydligen gått in iaf. Försökt att lära honom bokstäver, men han vill bara inte. Han tycker det är tråkigt och tappar koncentration. Hans intresse har alltid legat i att springa, simma, klättra, bygga kojor, bygga lego mera fysiska saker, som han kan leka med (springa runt med och köra rollspel). Jag antar att Freja som däremot älskat att rita sen första stund kan ha smittat av sig lite.

Logopeden sa även att Theo är väldigt utvecklad för en fyra åring. I hjärnkontoret alltså :P =) Att han kan dra kopplingar och försöka förklara för oss på en viss nivå som 5½-6 åringar gör. Tex när vi inte förstår hans ord, så försöker han säga saker som. Men ja menar "sssssss som i ormen". På så sätt kan vi kanske lättare koppla till vilket ord det är och vi förstår honom bättre. Han har fått arbetat på ett annat sätt då han inte haft möjligheterna att prata rent. Plutten.

Theo var iaf väldigt glad och efter besöket hann vi säga hej till mormor, ta ett happy meal på MCD och sen åka till förskolan där han är nu. Ska muddera mig rejält sen och hämta ungarna med nya snowracern..


3 kommentarer publicerat i ♥ Theo ♥
Taggar: bok, förskola, glad, happy meal, konsonanter, logoped, mcdonalds, mormor, theo, utveckling barn, vokaler, övningar
#1 - - Marie:

Vad skönt att logopeden är så bra!

#2 - - Eva:

Vad skönt att det gör framsteg och han vill lära sig. Oskar visar fortfarande inga tecken på att vilja lära sig bokstäver men det kommer säkert.

Svar: är ju egentligen ingen stress. det kommer när det kommer :D
Nina

#3 - - Jennie:

Vart går ni?
Vi gick hos ABC-logoped tjänst på kungsholmen.
Det var bra till en början men slutade med krig ;(

Det där kommer ordna till sig hur som helst ska du se. Han kommer inte hoppas över vokaler när han är 12 ;)

Pok