Fakta om att brygga te...

Vissa tesorter kräver kokande vatten, andra lite svalare, och alla behöver stå och dra olika länge. Men om vi pratar om ett traditionellt svart te går processen till ungefär på detta sätt:
  1. Värm tekannan genom att skölja ur den med varmt vatten.
  2. Fyll kokaren med färskt vatten från kranen. Vatten som redan har blivit kokt kommer att påverka teets smak negativt. Använd alltid nytt, färskt vatten.
  3. Lägg i en tesked (eller teskopa) med teblad för varje person och en extra sked för kannan.
  4. Stäng av vattenkokaren precis innan vattnet kokar och häll i det i kannan. Det behöver inte röras om.
  5. Låt det stå och dra i tre till fem minuter beroende på smaken. Servera med en tesil att sila bladen från kannan i koppen.

Om du låter ditt te stå och dra sig direkt i koppen med en tesil gäller samma regler – en sked teblad, vatten som är på gränsen till att koka och låt stå och dra i tre till fem minuter.

Temperatur:
Viktigaste grundregeln är att grönt te bör bryggas vid lägre temperaturer än svart.
Svart te behöver högre temperatur för att smakerna skall utvecklas.
Temperaturen på vatten sjunker ungefär 10 grader på 5 minuter.

Grönt te: Bryggs vid ca 75 ºC, låt dra 2-3 minuter
Oolong te: Bryggs vid 85 ºC, låt dra ca 2-4 minuter
Svart te: Bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter
Vitt te: Bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter
Matcha te: Bryggs vid 60-70 ºC. Matcha är ett pulver som vispas ut.
Rött, Rooibos te: Bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.


All denna text och mycket mera kan ni hitta inne på tehusetjava.se hemsida. Där kan ni lära er en massa om te + beställa en massa gott!