Vaccin mot livmodershalscancer.

Foto: JennieVisste ni att av de 100 000 som gör cellprovtagning i sverige, så får 40 000 av dem beskedet att dem har en cellförändring?! Jag vart smått chockad av den siffran.
 
Hos Tampons for free´s event i torsdags, så fick vi höra en hel del om HPV, livmodershalscancer och vaccinet. Jag tyckte det var väldigt intressant. Men jag kan inte låta bli att känna mig aningens sur och irriterad över att dem rekommenderar att man ska ta vaccinet, men dem över 27 år får inte ta sprutorna på högkostnadskortet?! Varför ska inte alla få samma förutsättningar? Varför pratas det inte mer om detta?

Jag fyller snart 32 år, det innebär att jag betalar fullt pris för alla tre sprutorna. Jag kan inte förstå att informationen inte nått ut tydligare. När dem prata om det på tv, så lät det mer som om ungdomar fick detta i skolan - ni andra är körda. Vet att det är flera som fick samma uppfattning om detta. Men så är alltså inte fallet.
 
Så vad väntar jag på?! ca 3000 kr är väl ändå en billig försäkring om detta vaccin skyddar mig från livmodershalscancer (Vaccination kan också ge ett visst skydd mot ovanliga cancersjukdomar i ändtarmsöppningen, halsen, munhålan, kvinnans yttre könsorgan, slidan eller på penis). Tänkte att så fort jag blir friskförklarad, så ska jag boka tid för att ta min första spruta.

Ni kan läsa mer om Vaccination mot HPV och livmodershalscancer här:
1177.se - mer info, värt att läsa!


#1 - - Marie-Louise:

Ett viktigt vaccin som såklart fler borde ta. Men när vaccinet var nytt på marknaden så var det just ungdomar som det vände sig till eftersom man helst skulle ta vaccinet innan första sexdebuten - sades det då. Om man redan haft sex så skulle vaccinet inte hjälpa ordentligt hette det i början, men nu har dom väl kommit på att så inte är fallet. Kram

Svar: mm ja vet, men ändå har dem inte gått ut med det mera.. Tycker det är helt sjukt. Många har ju uppfattningen att det inte gäller för alla. är det då inte dessto viktigare att gå ut, göra mer reklam om hur det ligger till och försöka att allmänt nå ut till flera..
Nina