Dumpad av en kompis..

Du och en annan kvinna träffas, finner varandra och en vänskap värdig en hollywoodfilm uppstår. Ni öppnar era hjärtan och garderober för varandra, delar triumfer och tragedier, hjälper varandra genom pojkproblem och karriärkriser - och så plötsligt slutar hon att höra av sig.

Att förlora sin Thelmas Louise kan vara lika smärtsamt och förvirrande som när det tar slut mellan en kärlekspartner. Uppbrottet kan komma plötsligt eller gradvis,men oftast kommer det utan en förklaring och gör dig förvånad och förudmjukad.

"även om alla reagerar olika känner de flesta sig förådda, förkastade och sårade", säger terapeuten Margaret Barrie. "Och om du inte vet varför din vän försvinner kan situationen vara hemskt stressande".

När du blivit dumpad, var uppriktig och tydlig. Margarets råd. Fråga vad det var som händer och hur hon känner, och förklara att du känner dig lite övergiven.

En konfrontation leder inte nödvändigtvis till försoning, men efter den vet du i alla fall att du har försökt. Och du behöver ett avslut för att kunna gå vidare. Svarar hon inte får du acceptera att hon kanske genomgår en kris som du inte känner till - ett dödsfall i familjen eller en plötslig sjukdom. Är man stressad kan man sakna energi till att förklara sig, och väljer kanske att bara dra sig tillbaka.

"var beredd att medge ett visst ansvar om hon anklagar dig för att till exempel vara opålitlig, krävande eller kontrollerande", säger Margaret. "det blir en öppning till att omförvandla er vänskap". Tala med genemsamma vänner. Var rak och älta inte. Säg till exempel "Nina verkar ha dumpat mig-vet du något som kan hjälpa mig att förstå varför?" Om du har gjort något som inte var meningen kanske era gemensamma vänner känner till det. Att prata med dem kan också hjälpa dig att bearbeta det hela. Men undvik att hamna i skitsnacksträsket.

Skriv brev. Att samla tankarna och meddela vännen att du inte förstår vad hon håller på med kan återge dig en känsla av kontroll. Men låt bli att anklaga och kritisera henne eller att försvara dig själv.

När du vill göra slut:
"Det händer att jag dumpar kompisar", erkänner Bea, 25. "Jag ledsnar så snabbt på människor, och jag känner mig kvävd när jag träffar dem hela tiden-eller så blir jag bara less på vänskapen. Då slutar jag helt enkelt att ringa och drar mig tillbaka. När de ringer ursäktar jag mig med att jag måste jobba och gör upp planer och ger löften som jag aldrig uppfyller".

"Det är naturligt att växa ifrån en del människor i livet allteftersom du utvecklas", säger Margaret Barrie. Om en viktig del i vänskapen har förändrats kan det vara bra att lämna den bakom dig. Ett exempel kan vara att ni har varit beroende av varandra, och den ena håller på att blo mer oberoende medan den andra fortsätter klänga sig fast.

Tänk på hur det känns för din vän
Få kvinnor som gjort slut med en väninna inser vilket emotionellt kaos de ställt till med. Vänner är en så stor del av vad vi är att de åtminstone förtjänar något slags erkännande när vänskapen tagit slut.

Var rak. Hitta ett elegant och respektfullt sätt att göra slut på. Gör det öga mot öga, och om du inte kan det, skicka ett brev och en blombukett.

Skriv brev. Ett väl genomtänkt brev gör det troligare att din väninna accepterar situationen och respekterar ditt beslut. Förklara att det har varit jättekul att vara kompisar men att det är dags för dig att gå vidare. Var tydlig med vad du vill, anklaga och kritisera inte och låt bli attdra upp otrevligheter från förr. Vet du inte riktigt vad du ska säga? Var rak även med det och skriv att du inte hittar orden


Skriven Av: L. Eriksson, Cosmopolitan april 2007
#1 - - Nikki81:

Så sant, så sant...

#2 - - Nikki81:

jahaaa! men gud! haha!

#3 - - Bernteli:

I AM HAPPY TO BE HERE IN THIS GUESTBOOK LEEP ALL YOUR GOOD WORK MOVING OK.