Detta gäller på H&M i vår..

Precis när modevärlden hade börjat blicka framåt tar nu designerna ännu en titt i backspegeln. Vi går en nostalgisk vårsäsong till mötes med inspiration från 50-, 60- och 70-talet, med renare och finare linjer, eleganta stilar och en mängd fantastiska modeplagg. Att designerna har låtit sig inspireras råder det inget tvivel om. Vårmodet 2007 har nya former, material och färger, samtidigt som couturens ursprung ändå är mycket tydlig.

– Vi är inte redo att lämna 1900-talets mode ännu. Där finns fortfarande så mycket att upptäcka. I vår ska vi klä oss chict, sensuellt och elegant på samma gång! Silhuetterna är samtidigt lösare med mer volym, även när det gäller skräddade plagg med skarpa linjer, säger H&M:s designchef Margareta van den Bosch.

RETROINSPIRERADE MODELLER

50-talsretron är feminin och elegant och för tankarna till danssalongernas skönheter i klänningar, pennkjolar, blusar och stickade plagg. Herrmodet är motsvarande maskulint, med kostymer, skjortor, sportiga stickade plagg, denim och lumberjackor. För en mer ledig och ung stil har vi rockabilly-klassiker som uppvikta jeans, rutiga skjortor, t-shirts och collegeplagg i bomull, för både tjejer och killar.

60-talsstilen kännetecknas av legendariska coutureformer och rena linjer. Plagg som bylsiga jackor, tulpankjolar, smala slacks, korta 60-talsklänningar och kraglösa kappor är viktiga på damsidan. Herrarnas nyckelplagg är snygga kostymer, skjortor, stickade klassiker, trenchcoats och regnrockar.

70-talsmodet är snyggt, sensuellt och elegant. För kvinnorna ligger fokus på höfter och urringningar och kläderna är aningen smalare men inte åtsittande. Jerseyskjortor och klänningar är viktiga, liksom de långa och vida byxorna, blazrar och finstickade plagg. Romantiken dröjer sig fortfarande kvar, med vida och böljande klänningar och coutureblusar med stora tryck. För män finns det smala blazrar med vida slag, byxor som är smala över höfterna och smala skjortor. Stickade plagg är klassiska.

FÄRGER
Färgerna är mjuka och neutrala eller klara retronyanser. Vitt och marinblått är viktiga färger i vissa stilar, medan kalla pasteller gäller i andra.

MÖNSTER
Mönstren är randigt, ginghamrutigt och prickigt, organiskt småmönstrat eller stora romantiska blommönster.

MATERIAL
Bomullsmaterial, sweatshirtbomull, tvättad velour, sidensatin och chiffong, milanostickning och cool wool.

ACCESSOARER
Handväskor och axelremsväskor, solglasögon, armringar, kreolörhängen, modescarves och finstickade scarves.