Ikväll slocknar jorden under 5 min...


Stor manifestation mot klimathotet 19.55
Mellan 19.55 och 20.00 i kväll, genomförs en internationell manifestation för att uppmärksamma klimatförändringarna. Alla uppmanas att under fem minuter stänga av elektroniken hemma och och låta planeten andas ut. Aktionen startades av det franska nätverket Planet Alliance där en mängd miljöorganisationer ingår. Låt planeten andas ut. Det är budskapet som Planet Alliance vill föra ut jorden runt. Manifestationen genomförs i samband med att FN:s uppmärksammade klimatrapport släpps.
 – Det är så många som gärna vill göra något nu när det kommer skrämmande rapporter om hur klimatet förändras, säger Martina Krüger som är energiexpert hos Greenpeace till aftonbladet.se.

Uppmärksammar problemet
Tanken med manifestationen är i första hand att göra människor uppmärksamma på klimatförändringarna, inte att spara stora mängder energi under fem minuter.  
– Det är ett sätt få dem som oroar sig att visa att de stödjer åtgärder för att rädda klimatet. Sedan räddar man inte klimatet genom att stänga av ljus och värme, då handlar det mer om smarta teknologier. Men man visar att man är beredd att göra något och det är jättebra. Det behövs att alla hjälper till och visar att åtgärder behövs. Kampanjen ”Låt planeten andas ut” ha spridits via internet från Frankrike till länder världen över.  
– Det är intressant att det har spridit sig så över internet. Det krävs många sådana initiativ för det är inte för sent att stoppa klimathotet. Vi kan förhindra de värsta effekterna av klimatförändringarna, säger Martina Krüger.
AFTONBLADET
#1 - - Anonym:

Bra initiativ, alla som gör något för klimatet ska ha cred.

#2 - - Nikki81:

Jag ska lätt släcka i fem minuter ikväll. Så ska ja i min katt sitta och känna jorden andas ut.